Translate

2013 m. lapkričio 17 d., sekmadienis

Kaip išvengti skrandžio refliukso

Skrandžio (gastroezofaginis) refliuksas - tai gana dažnai pasitaikantis susirgimas, pasireiškiantis deginančiu skausmu už krūtinkaulio (rėmuo). Dažnai skausmas prasideda pilvo viršutinėje dalyje ir išplinta į kaklą. Tai gali trukti iki 2 valandų. Deginimas sustiprėja pavalgius, pasilenkus, gulint. 


Daugelis iš mūsų šią problemą bando spresti, vartodami įvairius, skrandžio rūgštingumą mažinančius vaistus, tokius kaip Raniberl, Omeprazol ir kt. Deja, tie vaistai dažnai ne tik, kad nepadeda, bet turi daug pašalinių efektų, taip pat dar labiau suprastėja virškinimas. Tad ką daryti, jei jus kamuoja skrandžio refliuksas ar padidėjęs skrandžio rūgštingumas?


Žmonėms, kenčiantiems nuo skrandžio refliukso, patartina:
  • mažinti kūno masę, jei ji per didelė
  • vengti persivalgymo ir valgymo 3 valandas iki einant miegoti
  • vengti alkoholio
  • nerūkyti
  • pavalgius vengti dirbti susilenkus

Rekomenduojama mityba

Dietos, padedančios sumažinti skrandžio refliuksą ar užkirsti jam kelią, paprastai būna sudarytos, įtraukiant maisto produktus iš visų pagrindinių maisto grupių: grūdų, daržovių, vaisių, pieno produktų, mėsos ir ankštinių daržovių.



Tačiau ne visi šiose grupėse esantys maisto produktai yra rekomenduotini turintiems tokį negalavimą. Žmonės, kenčiantys nuo skrandžio refliukso, turėtų vengti gėrimų su kofeinu, alkoholio, mėtų, šokolado ir riebių maisto produktų.

Tinkamiausias maistas, turintiems skrandžio refliukso problemą – įvairios grūdinės kultūros su nedideliu kiekiu riebalų. Tai gali būti kelių grūdų, kukurūzų, ryžių ar balta duona, sėlenos, ryžių ar avižinės košės, riestainiukai ir krekeriai be prieskonių. Reikėtų vengti pomidorų ir kitų daržovių, paruoštų su grietinėlės padažu arba iškeptų (svogūnų, bulvių). Tokios daržovės kaip brokoliai, kopūstai, morkos, salierai, pankoliai, pupelės ir žalieji žirneliai – puikus pasirinkimas! Tinkamiausi vaisiai – obuoliai, bananai, kriaušės, persikai, melionai. Taip pat – įvairios uogos. O ananasų bei citrusinių vaisių (greipfrutų, apelsinų) reikėtų privengti, nes jie gali padidinti skrandžio refliuksą.

Pieną ir pieno produktus reikėtų rinktis kuo liesesnius. Jeigu mėgstate sūrį, geriausia būtų rinktis Fetą ar ožkų pieno sūrius, taip pat sūrius, pagamintus iš sojos, ryžių ar daržovių. Vengti produktų su šokoladu bei nenugriebtu pienu (ledų, įvairių padažų).

Mėsą bei mėsos pakaitalus taip pat vertėtų rinktis kuo liesesnius. Rūkytus kumpelius, šoninę, lašinukus dešrytes ir keptus vištienos sparnelius dešreles ar žuvies pirštelius pakeiskite neriebia mėsa, žuvimi, vištienos krūtinėle be odos ar kalakutiena.

Labai svarbu vengti visokių glaistų, padažų, užpilų ir kitų pagardų, nes juose yra daug riebalų. Venkite naudoti ir augalinės bei gyvulinės kilmės aliejų.

Jei desertų neišvengsite, tebūna jie taip pat kuo liesesni ir be šokolado. Tai gali būti liesas jogurtas, šerbetai, ledai ir kiti neriebūs saldumynai bei užkandžiai: sausainiukai, traškučiai, pudingas, žele.

Atminkite: kenčiantiems nuo skrandžio refliukso nepatartina gerti rūgščių gėrimų ir gėrimų su kofeinu!  Geriau gerti daug vandens.

Taip pat turėtumėte stengtis valgyti kuo daugiau maisto produktų, kuriuose gausu ląstelienos, nes ji vaidina svarbų vaidmenį mūsų organizmo bendrame virškinimo procese ir padeda virškinamam turiniui sklandžiai judėti žarnynu.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą